Bij-vriendelijke inspiratie

Wat kun jij doen voor bijen?

Gemeenten, waterschappen en provincies, maar ook bedrijven, terreinbeherende organisaties en particulieren. Iedereen kan iets doen om bijen en andere bestuivers te helpen. Van het maken van nestelplaatsen tot het vergroenen van je dak. En van het aanpassen van maaibeheer tot partner worden van een bijenlandschap. Laat je adviseren door onze online bronnen en tools.

Kennisportalen

Op deze 2 portalen vind je de meest actuele kennis over bestuivers. En wat jij voor ze kunt doen.

Hulp voor bestuivers

Zoek je advies of informatie over hoe je bestuivers op jouw locatie kan helpen? Kijk dan eens op het kennisportaal Hulp voor bestuivers. Hierop lees je bijvoorbeeld tips over inrichting en beheer.

Wegwijzer bestuivers

Ben je op zoek naar informatiebronnen over bestuivers? Wil je bijvoorbeeld weten wat je kunt doen voor bestuivers? Of hoe en met wie je kan samenwerken op landschapsniveau? Laat je naar de beste bronnen leiden via deze en andere duidelijke vragen op Wegwijzer Bestuivers

Hoe laat jij je gemeente zoemen? Bekijk wat jij als gemeente of inwoner kunt doen voor bestuivers.

Beeld: ©Naturalis Biodiversity Center

Handige tools

Naast kennisportalen om bestuivers te helpen, zijn er ook handige online tools die je kunt gebruiken. We noemen een paar voorbeelden.

Bloeiboog

Wil je wilde bijen in jouw omgeving helpen aan voldoende en gevarieerd voedsel, het hele jaar door?  Zorg dan voor een bloeiboog: een mix van verschillende wilde planten, met verschillende bloeiperiodes. Ontdek welke planten je nog nodig hebt voor een complete bloeiboog met de bloeibogen-webtool op de website van Naturalis. Zo krijgen alle bijensoorten voldoende voedsel.

Terreingericht advies 

Hoe maak je op jouw locatie en soort terrein een bed & breakfast voor bestuivers? Vul je postcode in op de website Terreingericht advies en krijg een gericht advies.

Laat je Gemeente Zoemen

Wat kun je als gemeente (nog meer) doen voor een bij-vriendelijk beheer? En wat kun je als inwoner in jouw gemeente doen voor bestuivers? Leer Bij of verdiep je in verschillende cursussen van Nederland Zoemt. Je vindt deze op de website van IVN Natuureducatie.

Samenwerking in een bijenlandschap

Wil jij samen met regionale partners werken aan een bloemrijke en bij-vriendelijke omgeving? Denk dan eens na over het starten van een bijenlandschap. Dit is een geschikt landschap voor bestuivende insecten, maar ook de naam van een netwerk van verschillende partijen dat daaraan werkt.

Routekaart Bijenlandschap

Leer van de bewezen succescfactoren voor een bijenlandschap in de Routekaart Bijenlandschap op de website Hulp voor Bestuivers. Hierin vind je de 4 fases van netwerkvorming. Elke fase geeft aan wat een bijenlandschap daarin kan betekenen voor wilde bijen en voor bewoners en bezoekers van een gebied.

Wil je weten welke initatieven voor bijenlandschappen er al zijn? Je vindt ze op een kaart op de website van Bijenlandschap

Stel je vraag

Wil je weten hoe je jouw locatie kunt inrichten en beheren voor (wilde) bestuivers? Daarover zijn al verschillende adviezen gegeven. Ook kun je met jouw vraag terecht bij een Helpdesk.

Boekje Helpdesk Bijenlandschap

Bekijk eens het boekje Helpdesk Bijenlandschap op de website Hulp voor Bestuivers. Hierin vind je gegeven adviezen voor bestuivers op elk terrein. Van berm tot tuin en van dak tot stoep.

Helpdesk Kennisimpuls Bestuivers

Of stel je vraag aan de Helpdesk op de website van Kennisimpuls Bestuivers.

Meer inspiratie?

Download het filmpje ‘Kom in actie voor de wilde bij’. En bekijk onze 3 flyers op Wat is de Nationale Bijenstrategie met snelle tips en handige websites.

Deel het filmpje en de flyersook binnen jouw netwerk!

VOICE-OVER: "kom in actie voor de wilde bij."

Een bij vliegt voorbij met een bord in zijn pootjes. Op het bord staat "Kom in actie"
Verschillende bijensoorten zitten op bloemen.

[VROLIJKE MUZIEK]
"Dat is nodig want veel bijensoorten worden met uitsterven bedreigd. En dat heeft niet alleen gevolgen voor de natuur, maar ook voor ons. Veel van onze groenten en fruit zijn namelijk afhankelijk van de bij.
Maar hoe kan jij bijdragen aan een beter bijenleven? Bijen houden niet van een strak gemaaid gazon. Voeg daarom bijvoorbeeld wat planten toe of sla een stukje over wanneer je gaat maaien. Laat klavers en paardenbloemen staan. Want paardenbloemen zijn heel voedzaam."

Stukken grasveld bevatten niet alleen gras, maar ook allerlei plantjes waaronder de paardenbloem.

"Laat in de herfst gevallen bladeren liggen, zo kunnen bijen in de grond overwinteren."

Een bij vliegt een klein holletje in om te overwinteren.

"En je begrijpt: bijen houden niet van tegels dus wip ze en maak plaats voor groen! Help de bij dus een handje en maak je tuin lekker levendig.  Staat ‘ie er meteen mooier bij."

Mensen staan te werken in de moestuin. De tuin staat vol met planten en bloemen.

"Meer informatie vind je op nk-tegelwippen.nl"

Beeldtekst: Meer info, nk-tegelwippen.nl