Deze 7 organisaties gaan met subsidie voor een bijenlandschap aan de slag. Wat zijn hun plannen?

Dit voorjaar konden organisaties subsidie aanvragen voor een bijenlandschap. Deze subsidie komt vanuit het programma LIFE-IP All4Biodiversity, met cofinanciering vanuit de Nationale Bijenstrategie. Inmiddels zijn de 7 organisaties die subsidie krijgen bekend. Wie zijn ze en wat gaan ze doen?

Kamille en koolzaad in een bloemenweide
Beeld: ©Hugo de Wolf

Veel mooie initiatieven

Er kwamen veel aanvragen binnen, met mooie projecten voor bijenlandschappen. We vinden het inspirerend om te zien hoeveel waardevolle ideeën er zijn. Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) beoordeelde de aanvragen samen met Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel. De gekozen projecten leggen verbinding met en tussen Natura 2000-gebieden, waaarmee ze bijenlandschappen versterken en creëren.

Even voorstellen

We stellen hier in het kort de organisaties met hun projecten voor. Daarna zet Deltaplan de organisaties de komende tijd een voor een in het zonnetje. Volg hun verhalen via onze LinkedIngroep.

Bijenlint Trickel - Stichting Poelboerderij

Stichting Poelboerderij gaat 1.200 m² bijenlint aanleggen. Dit doen ze op locatie De Trickel, een veenweidepark van ongeveer 8 hectare dicht bij het bezoekerscentrum van De Poelboerderij. En gelegen in de gemeente Wormerland. Zo maken ze een verbindingsbijenlint tussen en naar Natura 2000- gebieden voor migratie van bestuivers in de regio. 

Veluwezoom - Stichting Vitale biotopen

Stichting Vitale Biotopen wil via een bijenlint de Natura 2000-gebieden rondom de rivieren in het zuiden verbinden met de drogere Natura 2000-gebieden in het noorden. De verbindingen komen tussen de Natura 2000-gebieden bij de gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal.      

Soortenrijk bufferlandschap & verbinding Vechtdal - Natura 2000 - Streektuinen

Streektuinen wil een ecologisch bufferlandschap aanleggen rond het Junner Koeland en de aangrenzende Natura 2000-stroomdalnatuur langs de Overijsselse Vecht. De locatie is in de gemeente Ommen.

BoerenBijenoases

Gemeente Ede zet zich in voor biodiversiteit door samen te werken met boeren en natuurorganisaties aan het project BoerenBijenOases. Dit initiatief zorgt voor 42.000 m² bijenlandschap op agrarische grond. Daarmee ondersteunt ze wilde bijen, andere bestuivers en de natuurkwaliteit rond Natura 2000-gebieden. De BoerenBijenOases komen op het landgoed Kernhem en het Binnenveld.

‘Bed en brochje’ voor de bijen

Gemeente De Fryske Marren wil het aantal insecten en de diversiteit vergroten door onder andere verbindingen te creëren tussen natuurgebieden en dorpskernen. De verbindingen ontstaan via meerdere wegbermen verspreid door de gemeente.

Landgoed De Kleverbergh

Vereniging Leven met het Land ontwikkelt een regeneratief landgoed van ongeveer 12 hectare grasland met singels. Ze maken het gebied stap voor stap tot een gezonde woonplek voor zoveel mogelijk bestuivers. Het gebied komt in de Erlecomsepolder in de Ooijpolder bij Nijmegen.

Landschap Erfgoed Utrecht - Hollandse Bijenlinie

Landschap Erfgoed Utrecht wil forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in de provincie Utrecht niet alleen behouden als culturele monumenten, maar ook als waardevolle leefomgeving voor wilde bijen.

Wil je meer weten over de subsidie? Lees dan het nieuwsbericht Subsidie voor bijenlandschappen van 26 februari 2025 .