Inspirerende kennismiddag bijenlandschappen Fort bij Vechten
Op 12 september stond een boeiende kennismiddag over regionale bijenlandschappen op onze agenda. Met een enthousiaste groep bijenlandschappers kwamen we bij elkaar op locatie Fort bij Vechten. We leerden van elkaars aanpak voor een regionaal bijenlandschap. Tijdens een veldexcursie ontdekten we wat een echt bijenparadijs nodig heeft.
Samenwerking partners
We organiseerden deze inspirerende middag samen met NBS-partner Landschap Erfgoed Utrecht. Verschillende partners droegen bij aan het programma.
Waarom een bijenlandschap?
In verschillende presentaties werd onder andere duidelijk waarom een bij-vriendelijk landschap zo belangrijk is. Wilde bijen, zoals de pluimvoetbij en grote veldhommel, zijn onmisbaar voor de biodiversiteit en voor ons voedsel. Daarom moeten we ze helpen.
Geïsoleerde maatregelen alléén zijn onvoldoende om de negatieve trend voor wilde bestuivers te keren. Daarvoor zijn samenhangende maatregelen in een groter gebied nodig. Een bijenlandschap is daarom ook een regionaal en sociaal netwerk.
Inzichten delen
In zo’n netwerk werken meerdere partijen in een regio samen aan Bed & Breakfast-gebieden voor bestuivers. Zo maken we samen het verschil!
Zo vertelde Annette Piepers (Omgevingsdienst Zuid Holland) over het sociale netwerk Groene Cirkel Bijenlandschap. Uit hun evaluatie bleek dat alle geïnterviewden belang hechten aan het sociale karakter van het netwerk.
Willemijn van Hees (Landschap Erfgoed Utrecht) deelde de ervaring met de opzet van het project nieuwe Hollandse bijenlinie.
Linde Slikboer (EIS Kenniscentrum Insecten) deelde haar kennis over bijensoorten, en wat zij nodig hebben in de natuur. Van de grote veldhommel en de opvallende pluimvoetbij tot juist kleine onopvallende soorten, zoals de gewone dwergzandbij.
Monitoring
Michelle Hahn (Ministerie van LVVN) deelde de laatste beleidsontwikkelingen voor monitoring van bestuivers. Want vanuit de Natuurherstelverordening (artikel 10) wordt monitoring straks verplicht, naast gerichte herstelmaatregelen. De ontwikkeling van een nieuwe monitoringmethode is onderdeel van het Europese SPRING project. Ook op nationaal niveau bekijken we wat er nodig is om bestuivers beter te gaan monitoren.
Een levendig thuis voor bijen
Op naar de praktijk. Met 2 bijenexperts die vangnetten in de hand hadden, gingen we het veld in. Op zoek naar verschillende bijensoorten. Wat een simpele dijk leek, bleek een hotspot te zijn voor allerlei soorten bijen. Van de kleinste groefbij tot de bijzondere blinde bij, elke soort heeft specifieke wensen. Hoe meer variatie in het landschap, hoe meer soorten zich er thuis voelen.
Routekaart Bijenlandschap
Aan het einde van de middag was het tijd voor de deelnemers om zelf de handen uit de mouwen te steken. De tool Routekaart Bijenlandschap laat zien wat er al goed gaat. En waar nog verbetering mogelijk is. Wat voor de een aandachtspunt was, was voor de ander een sterk punt. Zo konden we van elkaar leren. Sabine van Rooij en Jurre Dekker (beiden Wageningen Environmental Research) begeleidden de workshop.
Heel Nederland een bijenlandschap
Hoe mooi zou het zijn als we door heel Nederland een lint van bijenlandschappen kunnen maken? De provincie Zuid-Holland zet zich hier al voor in binnen haar regio. En ook een aantal forten van de Hollandse Waterlinie in Utrecht vormen straks een ware bijenlinie. Heb je ook interesse in een bijenlandschap? Kijk dan eens op onze pagina Bijenlandschappen: regionale netwerken voor bestuivers.
Meer weten?
Kon je er niet bij zijn? En wil je graag de presentaties ontvangen? Neem dan contact met ons op. Je kunt een impressie van de dag bekijken in het filmpje in onze LinkedIn groep