Eén groot bijenlandschap in Zuid-Holland

Als het aan NBS-partner provincie Zuid-Holland ligt komt er in 2030 één groot aaneengesloten bijenlandschap. En zij doen dat niet alleen. Meerdere NBS-partners werken hierin samen. De bedoeling is dat de 12 bijenlandschappen in de provincie een groot ecologisch netwerk gaan  vormen. En dat is goed voor de biodiversiteit. EIS Kenniscentrum Insecten en Naturalis ondersteunen het plan met onderzoek. 

Samenwerking in de 12 bijenlandschappen

Vertegenwoordigers van de bijenlandschappen zijn veelal enthousiast en worden graag betrokken bij het plan. In de 12 bijenlandschappen werken dan ook veel partijen met elkaar samen. Niet alleen overheden werken hieraan. Ook wetenschappers, groenbeheerders en bedrijven doen hierin mee, en burgers. Samen werken zij er hard aan om het aantal wilde bijen te laten groeien. Zo maken ze het landschap bijvoorbeeld meer bloemrijk. Tegelijkertijd verzamelen ze meer kennis over bestuivers, over waar en hoe ze leven.

Positief effect van het bijenlandschap

Groene Cirkel Bijenlandschap in Leiden en omgeving was een van de eerste bijenlandschappen in Zuid-Holland. Het is goed te zien wat het effect van zo’n landschap kan zijn op de bijen. In de onderzochte gebieden zijn 34% meer soorten bijen waargenomen in 2021 dan bij de start in 2015.

Beeld: ©Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten)
Het voortbestaan van de heidezandbij hangt in Zuid-Holland aan een zijden draadje

Plan, rapport en nulmeting

NBS-partner Omgevingsdienst West-Holland mocht voor de provincie een plan maken om te komen tot één groot bijenlandschap. Daarvoor was het eerst belangrijk om een beeld te krijgen hoe het met de bijen in heel Zuid-Holland gaat. EIS Kenniscentrum Insecten en Naturalis voerden daarvoor een nulmeting uit. Ook brachten zij de mogelijkheden in kaart om het bloemrijke netwerk van de bijenlandschappen te versterken en uit te breiden. Het rapport is het uitgangspunt voor de ontwikkeling tot één Zuid-Hollands bijenlandschap.

Wil je meer weten over de bijen in Zuid-Holland en de mogelijkheden om het bijenlandschap te versterken? Kijk dan op de website Bestuivers.nl. En download daar het rapport  ‘Wilde bijen in Zuid-Holland: belangrijke soorten en belangrijke gebieden’.

Voor dit artikel gebruikten we informatie van de website Bijenlandschap.nl.