Beeld: ©Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten)

Nieuwsbrief Nationale Bijenstrategie - december 2023

In deze nieuwsbrief lees je over meer aandacht voor biodiversiteit. Niet alleen op Europees niveau, maar ook op kleinere schaal in Nederland. Zo wil de provincie Zuid-Holland één groot bijenlandschap en laat ze daar onderzoek naar doen. Daarnaast kun je het verslag teruglezen van ons geslaagde event, 5 jaar NBS. Daar stelden we kort onze nieuwste partners voor. We zetten ze nog even op een rij. En we feliciteren NBS-partner gemeente Halderberge als een van de winnaars van NK-Tegelwippen.

Nieuwe partner Media NatuurPark werkt aan ecologisch beheerplan voor biodivers bedrijventerrein

Op het Media Park in Hilversum komen je favoriete Nederlandse tv- en radioprogramma’s tot leven. Maar wist je dat dit park ook hand in hand gaat met natuur? In het bedrijvenpark werkt Stichting Media Natuurpark verder aan een biodivers en typisch Goois landschap.

Lees hoe oprichter Ben Bus werkt aan meer biodiversiteit op het bedrijventerrein.

Ben Bus is aan het woord op het podium tijdens de voorstelronde van nieuwe NBS-partners op het event 5 jaar Nationale Bijenstrategie
Beeld: ©Blij je te zien fotografie

Event 5 jaar Nationale Bijenstrategie: inspiratie en verbinding

Op donderdag 2 november stonden we met ruim 80 partners en hun introducés stil bij 5 jaar Nationale Bijenstrategie in het Archeon. We kijken terug op een mooie bijeenkomst op een stormachtige dag. Wat je hieruit mee kon nemen? Nieuwe inspiratie en wie weet ook nieuwe contacten. Om zo de bestuiver te helpen.

Lees een kort verslag van de dag en bekijk de foto's.

Beeld: ©Frank van Beek fotografie

Eén groot bijenlandschap in Zuid-Holland

Als het aan NBS-partner provincie Zuid-Holland ligt, komt er in 2030 één groot aaneengesloten bijenlandschap. En zij doen dat niet alleen. Meerdere NBS-partners werken hierin samen. De bedoeling is dat de 12 bijenlandschappen in de provincie een groot ecologisch netwerk gaan vormen. En dat is goed voor de biodiversiteit. EIS Kenniscentrum Insecten en Naturalis ondersteunen het plan met onderzoek.

Lees meer over het bijenlandschap in Zuid-Holland en download het onderzoeksrapport.

Beeld: ©Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten)

Wie zijn onze nieuwste partners en wat doen ze voor bestuivers?

Tijdens ons event 5 jaar Nationale Bijenstrategie stonden de meesten al even op het podium. Daar ondertekenden onze nieuwste partners het waarderingscertificaat en maakten ze hun partnerschap officieel. We stellen onze 10 nieuwste partners graag nog even voor. Ook in het nieuwe jaar kunnen we weer een aantal partners voorstellen.

Lees wat onze nieuwste partners voor bestuivers doen.

Nieuwste partners staan op het podium
Beeld: ©Blij je te zien Fotografie

Biodiversiteit in bloei: EU zet zich in voor herstel

Het gaat niet goed met de biodiversiteit in Europa. Dit besef dringt steeds meer door bij de lidstaten van de Europese Unie. Met de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 en de Natuurherstelverordening, zetten de EU-lidstaten stappen in behoud en herstel van de natuur. Wat zijn hierin de laatste ontwikkelingen? En vooral: wat betekent dit voor bestuivers en voor Nederland?

Bekijk het laatste nieuws over biodiversiteitsherstel in de EU.

Bloemen in bloei

Gouden schep voor gemeente Halderberge

Onlangs won NBS-partner Gemeente Halderberge het NK Tegelwippen in de categorie kleine gemeenten. Met bijna 130.000 tegels wipte ze de meeste tegels per inwoner. Daarvoor nam ze onlangs de Gouden Schep in ontvangst. Dit jaar deden veel meer gemeenten mee en wipten dus samen meer tegels.

Bekijk de reactie van gemeente Halderberge in tekst en beeld.

Medewerkers gemeente Halderberge met gouden schep en champagne bij het gemeentehuis
Beeld: ©NK Tegelwippen

Fijne dagen

We houden je in het nieuwe jaar graag weer op de hoogte van allerlei nieuws rondom bestuivers.

Hartelijke groet,

Team Nationale Bijenstrategie

Fijne dagen
Beeld: ©NBS