Beeld: ©Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten)

Nieuwsbrief Nationale Bijenstrategie - maart 2024

In deze nieuwsbrief lees je hoe BeeGrateful zich inzet voor bestuivers-vriendelijke omgevingen in de stad. Zo bieden ze nestgelegenheid aan in wel heel bijzondere bijenhotels, de Streetlight Bee&Bees. En wil je weten welke kennisbronnen over bestuivers er allemaal zijn en waar je deze kunt vinden? Naturalis en Wageningen UR zochten dit voor je uit. Of leer meer over wilde bijen en biodiversiteit in jouw eigen Wilde bijen expeditie. Bee Foundation maakte deze interactieve beleef-route voor jong en oud.

BeeGrateful: lef, vriendschap en optimisme centraal voor wilde bestuivers

Met deze waarden richtten Florence van Haastrecht en Zoe van Helvoirt hun start-up BeeGrateful op. Als nieuwe partner werkt Beegrateful aan bestuivers-vriendelijke omgevingen in de stad. Hoe pakken ze dat aan? En welke plannen hebben ze nog meer?

Lees wat BeeGrateful allemaal doet voor bestuivers in de stad.

Zoe van Helvoirt en Florence van Haastrecht staan voor een muur met het ondertekeningsbordje van de Nationale Bijenstrategie
Beeld: ©BeeGrateful

Kennis nodig voor behoud en herstel bestuivers

Ruim de helft van de 360 bijensoorten in Nederland is bedreigd. Hoe kun je een bijdrage leveren aan behoud en herstel van deze onmisbare bijen? Daarvoor is kennis nodig. Welke kennis is nodig en waar vind je die? Naturalis en Wageningen UR brachten de vele kennisbronnen in kaart. 

Lees alvast de belangrijkste conclusies en download het rapport.

Beeld: ©Dick Belgers, Wageningen Environmental Research

Waarom is de wilde bij nou zo belangrijk? Ontdek het tijdens de Wilde bijen expeditie!

Leren wordt pas echt leuk als je op avontuur gaat, vindt partner Bee Foundation. Dit laat ze zien met de Wilde bijen expeditie. Tijdens deze interactieve beleef-route leren deelnemers meer over wilde bijen en biodiversiteit. En er is voor iedereen wat te leren. Wil je ook zo’n expeditie op locatie of op een andere manier meedoen? Bee Foundation vertelt graag over de mogelijkheden.

Wat zie en doe je allemaal tijdens een Wilde bijen expeditie, lees er alles over.
 

Sonne Copijn verkleed als hommelkoningin samen met een groep kinderen bij de Wilde bijen expeditie
Beeld: ©Bee Foundation

Bekijk ook onze agenda

In onze agenda vind je weer verschillende activiteiten om bestuivers te helpen. Doet jouw gemeente mee aan NK Tegelwippen? Wip dan tegels voor groen. Of help de bij aan meer voedsel op Nationale Zaaidag. Ook onderzoek naar bijen is belangrijk. Help mee en tel bijen tijdens de Nationale Bijentelling. En wil je wilde bijen van heel dichtbij zien, bekijk dan de documentaire 'My Garden of a Thousand Bees'. 

Bekijk deze en andere activiteiten in onze agenda.

Afbeelding voor agenda-items
Beeld: ©Nationale Bijenstrategie